Pinterest

2014. június 13., péntek

Királynévíz - Eau á la Reine de Hongrie készítése házilag


(c) François Lauginie, Musée des beaux-arts d'orleans
Bernard Perrot, üvegkészítő mester parfümös üvege XIV. Lajos kora

Az elmúlt pár hét a idei gyerektáborra való felkészülésről szólt. Mivel a 17-18 században kalandozunk, és ott is XIV. Lajos udvarában, legalábbis egy nap erejéig, kézenfekvő volt, hogy francia parfümöt fogunk készíteni. A királyt a maga korában Európa "illatos királyának" nevezték. No, nem csak azért mert nem fürdött túl gyakran, sőt!

Mivel a király, egy francia leírás szerint, allergiás volt a szúnyogcsípésre, minden nap parfümözte magát. De nem csak a bőrét, hanem a ruháit, és az akkori szokásnak megfelelően különböző tárgyakat is, mint pot pourri, legyező, paróka, ékszerek, stb.

A kor előkelőségei közt a Magyar víz, más néven Királynévíz, franciául, Eau á la Reine de Hongrie volt a legdivatosabb parfüm.

Magyar eredete kétségtelen, a legenda szerint 1370-ben készült Károly Róbert feleségének, a lengyel Łokietek vagy Piast Erzsébet magyar királyné(1305-1380) parancsára, aki a reumájára használta orvosságként.


Károly Róbert és Erzsébet esküvője a Képes Krónikából

Állítólag egész életében használta, és ez segített megőrizni a vonzerejét és egészségét, még idős korában is. Valami lehetett benne, mert 75 éves korában halt meg. (egyébként ő vesztette el négy ujját a Zách Felicián által elkövetett merényletében)

"A királynévíz volt az első európai alkohol bázisú parfüm és orvosság. Megjelenése a 14. század végéhez köthető. A recept dokumentálása a 17. század közepére tehető, így az összetevők és azok aránya az évszázadok alatt elhomályosodott.

A legősibb recept szerint úgy készült, hogy friss rozmaringot (és valószínűleg kakukkfüvet) borpárlatban desztilláltak. Későbbi változatokba már levendula, menta, zsálya, majoránna, kosztusz(boldog asszony mentája), narancsolaj és citrom is került.

A királynévíz évszázadokon át ismert volt egész Európa területén egészen a 18. századig, a kölnivíz megjelenéséig. A királynévíz – más növényi olajokhoz hasonlóan – nem csak illatosításra volt alkalmas, hanem a gyógyászatban mint orvosságot is használták. Az akkori orvosi receptek mind szájon át, mind külsőleg történő alkalmazását (mosakodás) javasolták.

Az első értékes leírás Nicholas Culpeper gyógyszerészkönyve (1683) nyomán maradt az utókorra.

A királynévíz számos mesében feltűnik, mint pl. a Grimm fivérek Csipkerózsikájában, amikor a királylányt mély álomba zuhanásából királynévízzel próbálják felébreszteni sikertelenül.(Wikipedia)"

Többféle francia receptet is találtam a királynévíz készítésére, a gyerekeknek ezt a változatot választottam.

Hozzávalók 100 ml Királynévíz készítéséhez

1 db 100 ml-es kölnisüveg
95 ml vodka
5 ml glycerin
25 csepp rozmaring illólaj
20 csepp levendula illóolaj
15 csepp bergamott illóolaj
15 csepp narancs vagy citrom illóolaj
8 csepp geránium illóolaj

Nőiesebb illat eléréséhez egy pár csepp rózsavíz is szükséges.

Öntsd a vodka felét, a glycerint, és az illóolajokat az üvegbe, majd töltsd fel a maradék vodkával. A keveréket jól rázd fel, és egy hétig érleld, sötét, száraz helyen.

A hozzávalókat patikában és bioboltban vettem meg, a rózsavizet pedig egy keleti fűszerboltban Pesten.

A kész parfümöt most épp a csuklómon próbálom ki, olajos hatása van. Talán kicsit sok rózsavizet öntöttem hozzá, de azért nagyon finom illata van. Holnap letesztelem az ABC- ben is, jóban vagyok a pénztárosokkal, amióta múzeumi számlát kértem 4 dl vodkáról:)

A keverék kész, nekem marad a sima üveg mintának, a gyerekek pedig üvegfestékkel színezett kölnisüvegbe teszik a maguk parfümjét, amit aranykontúrral dekorálnak.

XIV. Lajos korában a körte alakú üveg volt a divatos.





Aki most szeretne venni Eau de Hongrie parfümöt, keresse Párizsban a Fragonard ház termékei között. Igaz, csak férfi illatban árulják:)

Következő bejegyzésben megtudhatjátok, hogyan készül papírból paróka.






Nincsenek megjegyzések: